Bespreking van Diepte Leren Zien in interne keuken op Radio 1 (VRT):
Beluister hieronder het verhelderende interview tussen Koen Fillet en Michael Lievens over scheelzien, lui oog, binoculaire stoornissen en over hoe het boek Diepte Leren Zien zijn leven veranderde.


Korte inhoud van Diepte Leren Zien:
Hersenwetenschapper Susan R. Barry keek al als baby scheel. Hoewel ze als kind drie oogspieroperaties onderging die haar ogen cosmetisch min of meer uitlijnden, had ze nog steeds een lui oog en leerde ze gedurende haar kindertijd de ogen nooit samen gebruiken. Ze kon niet met beide ogen tegelijkertijd zien en ontwikkelde geen stereo- of dieptezicht. Ze keek slechts met één oog en onderdrukte het beeld van het andere oog. Het voordeel van die éénogige manier van zien was dat ze nooit dubbel gezien heeft zoals sommige mensen die scheel zien. Het nadeel was echter wel dat ze decennialang in een platte wereld leefde. Bovendien werd haar zicht halverwege haar veertiger jaren alsmaar schokkeriger en onduidelijker. Haar visuele wereld werd steeds kleiner en het werd steeds lastiger routinetaken zoals rijden en lezen tot een goed einde te brengen. Gelukkig liep ze toevallig een functioneel optometrist tegen het lijf en begon ze onder diens begeleiding aan een visueel revalidatieprogramma om haar zicht enigszins te stabiliseren. Ze leerde beetje bij beetje beide ogen correct richten en met beide ogen tegelijkertijd zien… En onverwachts begon ze ook diepte te zien!

In haar boek Diepte Leren Zien beschrijft Barry de visuele oefeningen die ze deed en hoe het trainen van specifieke visuele vaardigheden uiteindelijk heeft geleid tot een radicale switch in hoe ze haar ogen gebruikte en hoe ze zag. Ze ging van een éénogige manier van zien over op het zien met beide ogen tezamen en begon plots 3D te zien. Die ervaring was ongelooflijk bevrijdend en emanciperend. Het werd gemakkelijker dagelijkse activiteiten uit te voeren en alles zag er plots zo onvoorstelbaar mooi uit. Daarnaast gaat ze in haar boek ook verder in op de ervaringen van lotgenoten die herstelden van scheelzien, lui oog of dubbel zicht en staaft ze haar bevindingen met de meest recente neurowetenschappelijke inzichten. Diepte Leren Zien is een must-read voor patiënten of ouders van kinderen die te maken hebben met scheelzien (strabisme), lui oog (amblyopie), een visuele ontwikkelings- of leesstoornis of een visueel hersenletsel.

Auteur Susan Barry geeft meer uitleg over haar visuele ervaringen:

Extra gegevens:
Oorspronkelijke titel: Fixing My Gaze: A Scientist's Journey Into Seeing in Three Dimensions.
ISBN van de Nederlandse vertaling: 9789464051513

Schrijf een beoordeling

    Slecht           Goed

Boek: Diepte Leren Zien | Gratis verzending

  • Productcode: Wetenschap/Mémoire
  • Beschikbaar: Op voorraad
  • 29,99€


  • 5 of meer exemplaren aan een stukprijs van 24,99€
  • 10 of meer exemplaren aan een stukprijs van 22,99€

Tags: diepte leren zien, susan barry, fixing my gaze, boek, scheelzien, lui oog, visuele training, oogspieroperatie, strabisme, strabismeoperatie